I ОУ "НИКОЛА ПЪРВАНОВ"
Първо основно училище в град Лом

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за мир“

  

         Световният ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март,  обединява десетки хиляди хора по света да повишат своята осведоменост и да насочат вниманието си към предприемане на действия за справяне с кризи с водата и канализацията. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water), който се управлява от един или повече членове и партньори, с определен мандат. 

       „Вода за мир“ е темата на международната кампания през 2024 г. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато  е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. От 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води.

       Въздействието на изменението на климата нараства и това поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси - водата.

       С множество интересни и разнообразни дейности бяха подготвили учениците от прогимназиалните класове съвместно

с госпожа Светла Димитрова в I ОУ "Никола Първанов".

Гост на нашето училище беше Радослава Мачорска- младши експерт по екология към Община Лом. Тя разказа на учениците от 5а клас за професията еколог и за водоемите на територията на общината. Децата пък бяха изготвили презентации, които всеки от нас можеше да разгледа още при влизането си в училище. Освен, че играха и решаваха интересни ребуси и загадки, свързани с водата, учениците успяха за минутка да променят прекрасното слънчево време навън и да предизвикат дъжд и буря с гръмотевици.
В 6б клас се проведе състезание на тема "Аз познавам България". Учениците показаха своите богати познания за водите на България, участвайки във викторина, занимателен пъзел и други игри.
      
 
      
 
      
На 22 март отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за мир“ - Изображение 1